Експозиція Альбрехта Дюрера (фото)

Червень 24, 2011 | Новини | Переглядів: 1907 | Коментарі: 0

У 2011 році світ відзначає 540-річчя з дня народження видатного німецького живописця, рисувальника, гравера, математика, теоретика мистецтва Альбрехта Дюрера (1471-1528). 23 червня 2011 року у Кіровоградському обласному художньому музеї було відкрито експозицію, присвячену цьому ювілею.

Народився А. Дюрер 21 травня 1471 року у Нюрнберзі (Німеччина). На формування майбутнього художника дуже вплинув його батько, який володів майстернею по роботі зі сріблом. Помітивши потяг хлопця до малювання, він підтримав сина й пішов з ним до відомого в Нюрнберзі художника і скульптора Міхаеля Вольгемута, який, переглянувши роботи Альбрехта, погодився вчити його образотворчому мистецтву. Через три роки Дюрер поїхав у свою першу навчальну подорож по містах Верхнього Рейну, яка тривала від 1490 по 1494 рік. Ця подорож була обов'язковою для отримання звання майстра.
Сподіваючись вдосконалюватись у техніці гравюри на металі, Дюрер вирушив до Кольмара і планував взяти там уроки у Мартина Шонгауера, але не застав його в живих. Проте знайомство з його дітьми допомогло Альбрехтові краще зрозуміти творчу спадщину Шонгауера. Подорожуючи далі, у 1492 році Дюрер приїхав до Базеля, де створив 250 ілюстрацій до книг, надрукованих в цьому місті.
Під час подорожі Альбрехт дізнався, що батько без відома сина засватав йому наречену зі знатного роду банкірів та фінансових представників родини Медичі в Німеччині та з приданим у 200 флоринів. На честь цієї події у 1493 році Дюрер написав «Автопортрет» (Стара Пінакотека, Мюнхен), щоб майбутні родичі змогли побачити його до весілля. Після одруження з Агнес Фрай Дюрер більше не думав про заробіток і отримав можливість повністю присвятити себе мистецтву.
Вже незабаром після весілля Дюрер вирушив у чергову навчальну подорож тепер уже до Італії, де познайомився з новою епохою, яка на той час уже встигла там розквітнути, але ще не досягнула Німеччини, — Ренесансом. Більшу частину свого часу в Італії Дюрер провів у Венеції, де вивчав роботи майстрів епохи Відродження.
Повернувшись із Італії у 1495 році, Дюрер відкрив у Нюрнберзі власну майстерню. Впродовж наступних п'яти років його стиль розвивався, північні форми збагатилися італійським впливом. В цей період він активно працює над дереворитами та гравюрами.
Дюрер вдруге відправився в Італію в 1505р., на початку 1506р. прибув у Венецію і був там до 1507р. В Італіії Дюрер повернувся до живопису. Незважаючи на шанобливе ставлення до нього венеційців, Дюрер повернувся до Нюрнберга влітку 1507р. і працював у Німеччині до 1520р. Його слава поширилася всією Європою, він підтримував дружні стосунки з більшістю видатних майстрів того часу включно з Рафаелем, Джованні Белліні та, через Лоренцо ді Креді, з Леонардо да Вінчі.
У липні 1520 року Дюрер вирушив у свою останню мандрівку в Нідерланди. Повернувшись у Нюрнберг Дюрер працював над кількома великими проектами, але жоден із них не був завершений. Можливо, так сталося через погіршення здоров'я, але, ймовірніше те, що тепер багато часу Дюрер став витрачати на написання теоретичних робіт, присвячених геометрії, перспективі, пропорціям людини та коней, а також фортифікації.
Помер Дюрер 6 квітня 1528 року в Нюрнберзі .

Експозиція Альбрехта Дюрера (фото)

Експозиція Альбрехта Дюрера (фото)

 

В експозиції обласного художнього музею представлені медаль роботи скульптора-медальєра, члена Національної спілки художників України В’ячеслава Попова (м. Світловодськ) з зображенням Альбрехта Дюрера, друкована продукція до його персональної виставки «Образ і кредо», що проходила в жовтні 2009 року в Кіровоградському обласному художньому музеї, а також художні альбоми, присвячені життєвому та творчому шляху А. Дюрера.

Завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського – Анатолій Кімнатний
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool