You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

Чи їсте ви чорну ікру ложками?

Січень 21, 2019 | Новини | Переглядів: 969 | Коментарі: 0

Багато мешканців Кропивницького, мабуть, не тільки не куштували, а взагалі не бачили, як вона виглядає. Червона ікра коштує доволі дорого, а чорна ще більше.

Зараз в соцмережах жваво обговорюють повідомлення в.о міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун у фейсбуці об вживанні чорної ікри, що ця ікра не чим не ліпше від ікри лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобаня та минтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За вмістом заліза та фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію та магнію навіть переважає.

Тому не обов’язково споживати саме чорну ікру осетрових. Поживні вітаміни, мікроелементи та жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах.

чорна ікра, червона ікра, в.о міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун ,


Пронуємо прочитати повний текст в.о міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун

В Україні та світі поширеною є думка про виключну користь чорної ікри для здоров’я. Водночас деякі лікарі радять вживати саме цей продукт для лікування та профілактики багатьох хвороб.

Здавалось би, що може бути поганого в тому, що ми прагнемо покращити своє здоров’я. Однак, стосовно чорної ікри варто пам’ятати важливу річ — це продукт, який отримується з дуже рідкісних осетрових риб, які наразі знаходяться на межі вимирання❗На прохання WWF в Україні розповідаємо про це більш докладно.

Вилов осетрових заборонено у всіх країнах Причорномор’я. В Україні також усі види осетрових — стерлядь, білуга, російський осетр та інші — занесені до Червоної книги. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради їхньої ікри.

Більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро- та мікроелементів, незамінних амінокислот та ненасичених жирних кислот (https://goo.gl/74ZbrT). Але існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі, втім зовсім не ставлять під загрозу зникнення цілого виду риб.

Наприклад, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобаня та минтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За вмістом заліза та фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію та магнію навіть переважає.

Також червона ікра нічим не поступається чорній і за вмістом вітамінів. М’ясо деяких риб (наприклад, тунця), а також печінка тваринного походження містить набагато більше вітаміну А. Щодо вітаміну Е, то його можна знайти в достатній кількості в соняшниковій олії.

Вміст білків є значним і в інших рибних продуктах — м’ясі та печінці, навіть в консервованому вигляді.

Тому не обов’язково споживати саме чорну ікру осетрових. Поживні вітаміни, мікроелементи та жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах. Ось хороше дослідження, що спростовує міф про виняткову цілющість чорної ікри: https://goo.gl/6w41M5.

❗Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то обирати варто ікру перевірених виробників, з відповідним маркуванням на пакуванні. Адже є місця для розведення осетрових, де їх вирощують спеціально. Пам’ятайте, що купуючи неперевірену ікру чи м’ясо осетрових, ви робите свій внесок в їхнє знищення.

Якщо ж полюбляєте рибалити та випадково зловили осетрову рибу — обов’язково відпускайте назад у воду. А щоби знати більше, як цей вид риб виглядає — перегляньте віртуальну подорож в дельту Дунаю: https://sturgeons.panda.org/.

Цей вид риб з’явився ще 250 мільйонів років тому. Давайте допоможемо йому залишатись на цій планеті якнайдовше.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool