248 619 мешканців Кіровоградщини отримали ліки проти серцево-судинних захворювань

Червень 22, 2024 | Новини | Переглядів: 227 | Коментарі: 0

Програма «Доступні ліки» включає 532 найменування ліків та медичних виробів, які пацієнти можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою. 229 із них – для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

«Доступні ліки» – це програма, за якою українці з хронічними захворюваннями можуть отримувати необхідні ліки та медичні вироби безоплатно або з частковою доплатою. Їх вартість напряму аптеці відшкодовує Національна служба здоров’я України. Програма дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків.

«За 5 років 4,7 млн українців та українок отримали ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Наразі 14 803 аптечних пунктів мають договори з НСЗУ на реімбурсацію. «Доступні ліки» – це, безумовно, одна з найвдаліших моделей державно-приватного партнерства. А ще – приклад турботи держави про тих українців та українок, які потребують постійного прийому лікарських засобів через хронічні захворювання», – каже Наталія ГУСАК, голова НСЗУ.

Нині програма включає 532 найменування ліків та медичних виробів, 229 із них – для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів. Із них 48 пацієнти можуть отримати без доплати, 181 – з доплатою.

«Якщо за весь 2023 рік ліки за програмою реімбурсації у Кіровоградській області отримали 48 970 пацієнтів, то від початку 2024 року такою можливістю скористалися вже 38 900 людей. Це демонструє досить непогану динаміку та зростання попиту на безоплатні ліки. Наразі в області працює 59 аптечних закладів, що мають договори за програмою реімбурсації. Місць, де можна погасити електронний рецепт, — 342. Ми сподіваємось, що в майбутньому мережа буде розширюватись», зазначила заступниця директор Східного МРД НСЗУ Наталія Шуліка.

Як отримати безоплатні ліки та медичні вироби?

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

1. Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

2. З рецептом можна звернутися до будь-якої аптеки, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки».

Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

3. Покажіть рецепт працівнику аптеки. Він запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Знайти аптеку з «Доступними ліками» допоможе:

- дашборд НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map?fbclid=IwAR06BeMKwCJ7d3xVysrr5zPn7eVASWCrhcVIYa3b312X9jrVIF1Ggod6bGE

- чат-бот «Спитай Гриця»: Telegram @SpytaiGrytsia_bot, Viber: https://chats.viber.com/spytaigrytsia

- контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Де можна побачити список ліків програми «Доступні ліки»?

Знайти ліки та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», можна в наказі Міністерства охорони здоров’я №279 «Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення станом на 12 лютого 2024 року»: https://cutt.ly/lw4bfkzQ.

Завантажте необхідний файл. У ньому ви знайдете повний перелік ліків або медвиробів, їх міжнародну назву (тобто назву діючої речовини), торговельну назву ліків, найменування виробника, а також суму доплати за кожне дозування – нуль або ж певна сума.

Перевірити, які препарати входять у програму «Доступні ліки» можна за допомогою:

- сайту або застосунку «Ліки контроль»: https://likicontrol.com.ua/;

- чат-бота «Спитай Гриця»: https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

До програми «Доступні ліки» включені ліки, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, які використовують в усьому світі. 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool