Петиція від ініціативної групи Української музичної профспілки до Президента

Березень 27, 2020 | Новини шоу бізнесу | Переглядів: 1194 | Коментарі: 0

Через введення карантину музична індустрія першою понесла збитки в зв'язку зі скасуванням концертів та масових заходів.

Тому, розуміючи негативні наслідки, ініціативна група Української музичної профспілки розробила конкретні пропозиції про заходи економічного стимулювання музичної індустрії, котрі допоможуть її працівникам пережити цей складний період і зберегти ліквідність бізнесу, робочі місця, зарплати співробітників та продовжувати створювати гарний настрій українцям в період пандемії коронавірусу COVID-19.

Дані пропозиції стосуються внесення змін у ряд законопроектів. Подати такі зміни, згідно до Конституції України, до Ради має право профільне міністерство, народні депутати, або Президент України. Станом на сьогодні профільне міністерство ліквідовано, нове — тільки створюється, а міністра ще не призначено, ВРУ вже сьогодні має одного з народних депутатів, в якого виявлено коронавірус — їм точно не до музичної індустрії. Тому діяти можна тільки через третього суб’єкта законодавчої ініціативи — Президента України, і звернутись до нього з пропозицією внести на розгляд Ради відповідні законопроекти.

З цією метою подано відповідну петицію на сайті Офісу Президента України, котру необхідно підтримати підписами в кількості 25 000 голосів.

Михайло Ясинський, продюсер та власник Secret Service EA, активіст ініціативної групи профспілки: “Ми звертаємося з проханням витратити 5 хвилин свого часу й підписати петицію не тільки до тих, хто має відношення до української музичної індустрії — а це й музиканти, автори, менеджери, організатори концертів, технічні спеціалісти — а й до всіх меломанів та поціновувачів вітчизняної музики.

Слабо зорганізована індустрія виявилася однією з найбільш уразливих перед заходами карантину, й тисячі професіоналів і членів їх сімей залишилися наодинці зі своїми проблемами.

Кілька місяців простою в нашому бізнесі можуть зруйнувати всю галузь, на відновлення якої підуть місяці, а за деякими оцінками, до року, протягом яких ми, музичні менеджери і підприємці, можемо втратити головне - професіоналів, котрі змушені будуть піти з професії!”

Ознайомитися й підписати петицію можна за посиланням:

Євгенія Стрижевська, засновниця форуму Kyiv Music Days, активістка ініціативної групи профспілки: “25 тисяч підписів. Це — аудиторія серйозного музичного фестивалю. Фестивалю свідомості й конструктиву. У лайн-апі фестивалю — дуже важливі стартові, але рушійні інструменти. Що ні, не дозволять нам забезпечити своїх правнуків. Але дозволять нашим дітям відвідувати українські фестивалі, концерти та слухати круту українську музику. Тож, я прошу й наполягаю — підключитися в першу чергу всіх організаторів українських фестивалів. Озвучені у петиції питання точно дозволять вижити тій ламкій екосистемі концертної індустрії, яка щойно почала з’являтися.

Оргкомітет Kyiv Music Days одразу підтримав ініціацію ініціативної групи профспілки та власне, один з її перших кроків — подання петиції. Бо це не лише співпадає з нашими цінностями й курсом на розвиток української концертної індустрії, а й справді є чи не єдиним дієвим інструментом, що існує зараз.”

Всеукраїнська профспілка працівників музичної індустрії.

Минулі 5 років принесли шоу-бізнесу України великі надії, але разом з ними і проблеми, які не вийшло вирішити без участі держави. Одним з найбільш відчутних результатів цього став розкол музичної спільноти, загальна апатія і недовіра, котрі можуть мати дуже сумні наслідки для всієї соціокультурної сфери в країні й економічних перспектив музичного бізнесу.

Деякі з них:

— плутанина в сфері музичних роялті та відсутність в ясності механізмів прийняття рішень в цій сфері;

— грубі порушення Законодавства, професійних прав виконавців, організаторів концертів та прав споживачів громадськими організаціями, що блокують концерти артистів і повна відсутність реакції влади на це;

— закон про гастрольну діяльність, що вимагає (кардинальних, докладних, серйозних, системних) змін;

— неробочі пільги по НДС в Податковому кодексі щодо культурної сфери;

— відсутність державної програми розвитку музичної індустрії;

— відсутність програми підтримки та розвитку української пісні, здатної прийняти виклики часу в умовах зовнішньої агресії і інформаційної війни проти незалежної держави Україна.

Початок роботи нового парламенту й нового, оновленого міністерства культури подарували надію на створення формату діалогу індустрії і держави. Така спроба, ініційована Міністерством культури влітку, на жаль, не дала результатів і робочі групи, створені залученими Міністерством громадськими організаціями не запрацювали.

Очевидно, що найбільш ефективною ініціативою може бути та, що йде знизу, від самої індустрії. Виявилося, що найбільш ефективним, і чи не єдиним інструментом для організації такої роботи є професійна спілка з всеукраїнським статусом. На подив, за українським законодавством тільки ця форма громадської організації може брати участь у законотворчій діяльності та в формуванні економічної політики своєї сфери, в роботі комітетів і т.д.

Профспілка може об'єднати індустрію і стати її представником в роботі по розробці прогресивного законодавства у співпраці між державою і людьми, які це законодавство застосовують, а також виступати як захисник прав і інтересів представників музичного бізнесу.

І такої організації в Україні немає.

Тому в грудні 2019 року відбувся перший круглий стіл з представниками різних сфер музичного бізнесу, індустрії. З тими, хто знаходиться на низькому старті й готовий до роботи. Були присутні представники Secret Service EA, Kyiv Music Days, Pop Corn CA, Rider Rent, HMG, Virus Music/Concert.ua, Ritmo, Karabas, H2D, Mamamusic, Caribbean Club, Gastroli.ua, UPark Festival, Best Music, НСК Олімпійський, Квартал-Концерт та ін. І саме на цій зустрічі було заявлено про створення профспілки представників музичної індустрії, а також обговорено найважливіші питання для всіх сфер.

Отже, для чого створювати всеукраїнську профспілку в нашій галузі?

По-перше, це структура, на яку зможе спиратися будь-який музикант, композитор, або музичний менеджер в Україні. Вона буде включати юридичну підтримку, пов'язану з концертною діяльністю або авторськими правами. Також членам профспілки будуть надані можливості для просування своєї музики. Це пріоритетна участь в шоукейсах, конференціях, конкурсах і відборах, як в Україні, так і за її межами. Це закриті майстер-класи від провідних фахівців індустрії. Це медіа-майданчик профспілки, де кожному учаснику буде надано можливість для комунікації.

Мета — створення організації, здатної захищати інтереси всієї індустрії, як єдиного організму, в якому всі його частини взаємопов'язані і взаємно задіяні. І в умовах системних державних реформ, євроінтеграції України, розвитку внутрішнього музичного ринку потребує синхронізації зусиль всіх його частин.

Олеся Корженевська, продюсерка Всеукраїнського Дня Вуличної Музики: “День Вуличної Музики — це найбільший музичний фестиваль в Україні, котрий щороку проходить водночас в понад п’ятдесяти містах по всій Україні. Разом з організаторами, котрі сьомий рік поспіль організовують подію у своїх містах, ми вже обговорили необхідність створення профільної профспілки і всі вони підтримали ідею. Це майже всі області України. Особисто я вважаю, що створення профільних профспілок є абсолютною необхідністю, яка давно існує в більш розвинених країнах. Тому наша всеукраїнська команда, як така, що з одного боку комунікує з державними органами та муніципалітетами, а з другого боку збирає всіх музикантів у свої містах на свято і не з чуток знає все про проблеми, з якими стикаються учасники галузі, підтримує и бере участь у створенні профільної профспілки.”


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool