Які дії можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм

Грудень 22, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1363 | Коментарі: 0

Цього разу розповідаємо, які дії під час перебування в окупації можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм чи пособництво окупантам. Адже одна річ – добровільний перехід на бік окупантів та займання посад у окупаційних структурах, і геть інша – коли людина працює далі на колишній роботі, щоб елементарно мати можливість прогодувати себе та свою родину.

Які дії можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм чи пособництво окупантам:

Публічні заперечення збройної агресії проти України та публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора, збройних формувань, окупаційної адміністрації, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Добровільне зайняття посад в незаконних органах влади, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора; в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Участь в організації та проведенні незаконних виборів та референдумів на ТОТ, публічні заклики до їхнього проведення.

Добровільна участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на ТОТ, або в збройних формуваннях держави-агресора; надання таким формуванням допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ, інших військових і добровольчих формувань України.

Пропаганда та впровадження стандартів освіти рф у закладах освіти.

Передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на ТОТ, або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та незаконними органами влади.
Участь у політичних та інформаційних заходах, спрямованих на підтримку держави-агресора.

Пособництво державі-агресору, тобто, умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора.

Відповідальність за колабораціонізм та пособництво

Залежно від вчиненого діяння статтями 111-1 та 111-2 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність у вигляді: :
позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої;
штрафу у розмірі до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170000 грн.);
виправних робіт строком до 2 років;
арешту строком до 6 місяців;
позбавлення волі строком від 3 до 15 років або довічно, з конфіскацією майна або без такої.

Виконання найманим працівником своїх трудових обов'язків на ТОТ

Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також додаткові протоколи до неї, ратифіковані Україною не містять загальної заборони на продовження роботи найманими працівниками на тимчасово окупованих територіях.

В кожному конкретному випадку продовження виконання трудових обов’язків працівником в умовах окупації необхідно оцінювати з огляду, у тому числі на те, чи здійснювався щодо нього фізичний та/або психічний примус, чи вчиняв він дії, які містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України (наприклад, свідома співпраця з окупаційною владою з метою отримання керівної посади або з політичних міркувань, визнання окупацію російської федерації законною, передача матеріальних ресурсів тощо).

Джерело:Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях



Якщо вам потрібна допомога юриста, звертайтеся до системи надання безоплатної правової допомоги.
Зателефонуйте до контактного центру системи надання БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).
Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.
Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги
Правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool