Україна взяла відповідальність за боротьбу із епідеміями ВІЛ і туберкульозу

Березень 14, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 773 | Коментарі: 0

11-12 березня у Києві відбулась всеукраїнська конференція «Участь НУО у тендерах на закупівлю послуг у сфері громадського здоров’я за бюджетні кошти».

Захід був присвячений впровадженню нової моделі фінансування послуг у сфері ВІЛ в рамках реалізації плану перехідного періоду 20-50-80. Цей план передбачає поступовий перехід фінансування заходів протидії ВІЛ/СНІД та туберкульозу з донорського на бюджетне фінансування. Такий процес вперше за роки незалежності дозволяє стверджувати, що держава бере на себе відповідальність за надання послуг з профілактики, догляду і підтримки для ключових груп населення у контексті боротьби із поширенням епідемій соціально небезпечних захворювань.

Під час конференції представники більше 100 громадських організацій отримали необхідну теоретичну і практичну інформацію стосовно механізму реалізації плану переходу у 2019 році. Суть моделі переходу полягає в тому, що у другому півріччі 2019 року за кошти державного бюджету будуть закуплені наступні послуги: профілактика ВІЛ та вірусних гепатитів В і С серед ключових груп населення, а також послуги з догляду і підтримки людей, що живуть з ВІЛ. Сума, яку виділяє держава, складає близько 99 млн грн. Закупівельником послуг стане Центр Громадського Здоров’я, а технічний супровід процесу закупівлі буде здійснювати Державне Підприємство «Медичні закупівлі України». Торги відбуватимуться через систему ProZorro. Така процедура створить умови здорової конкуренції, що позитивно вплине на якість послуг провайдерів.

Також держава виділяє близько 19,3 млн грн на фінансування послуг супроводу амбулаторного лікування туберкульозу, яке буде реалізовано шляхом контрактування провайдерів Національною службою здоров’я України та включення цієї послуги до програми медичних гарантій.

Проведення Конференції стало можливим завдяки ініціативі Стратегічної групи та підтримці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», БО «100% життя», МБФ «Альянс громадського здоров’я», UNAIDS та МФ «Відродження». Представники цих організацій та потенційні провайдери послуг обговорили особливості майбутнього процесу закупівлі. Основну увагу приділили питанням роботи з електронними системами закупівель, особливостями підготовки документів згідно з умовами оголошених закупівель, можливим ризикам та інструментам управління ними, системі контролю надавачів послуг в умовах нової моделі фінансування та системі моніторингу та оцінки в умовах нової моделі фінансування.

Україна, відповідальність за боротьбу, епідеміями ВІЛ і туберкульозу


«Країна переходить від донорського до державного фінансування послуг з профілактики ВІЛ-інфекції, а також послуг з догляду та підтримки. Сьогодні у країні ми маємо таку ситуацію, що антиретровірусними препаратами забезпечені всі, хто їх потребує. Нам треба зупинити епідемію, а це можливо, коли ми розпочнемо ефективні програми профілактики підтримувати не тільки за кошти донорів, а й за державні. Тобто держава повинна сказати: ми долаємо епідемію згідно з Глобальними цілями до 2030 року, фінансуємо і забезпечуємо сталість послуг з профілактики за державні кошти», - зазначив перший заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віктор Ляшко.
Передумовою впровадження такої моделі стали результати роботи команди Центру Громадського Здоров’я, багатьох національних партнерів та команди експертів Стратегічної Групи з впровадження плану переходу, створеної при Центрі Громадського Здоров’я. Пілотні проекти із закупівлі послуг у сфері ВІЛ реалізували у Полтавській та Сумській областях ще у 2018 році. На основі проаналізованого досвіду визначили основні здобутки та проблемні моменти, а також розробили рекомендації до нової моделі.

«За нашим досвідом стежить увесь регіон СЄЦА, – говорить директор з політики та адвокації БО «100% життя» Сергій Дмитрієв. – Держава сказала «так» і нам, представникам неурядового сектору, потрібно взяти на себе відповідальність, багаторічний досвід і накопичену експертизу, і продовжити надавати послуги клієнтам, перейшовши на нову модель фінансування».

Уже у наступні 4 місяці відбудуться тендери та визначення переможців, і з липня 2019 року соціальні послуги надаватимуться за бюджетні кошти в усіх регіонах України. Необхідно зазначити, що Україна перша серед країн пострадянського простору реалізує такий план переходу. Тому досвід 2019 року може бути взятий за основу для країн-сусідів при впровадженні переходу від донорського до бюджетного фінансування сфери ВІЛ/СНІД та ТБ.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool