У Кропивницькому учаснику бойових дій допомогли реалізувати право власності на земельну ділянку

Травень 11, 2021 | Народний репортер | Переглядів: 1071 | Коментарі: 0

Сама собою державна реєстрація права власності за певною особою не є безспірним підтвердженням наявності у цієї особи права власності на земельну ділянку, але створює спростовувану презумпцію права власності такої особи.

Рішення міської ради про надання згоди на реєстрацію права власності земельної ділянки не є підставою для державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Саме така ситуація сталася в Кропивницькому.

Пан Андрій, як учасник АТО, звернувся до міської ради із заявою про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною площею 0,1 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).
Рішенням міської ради «Про надання дозволів на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО», ця земельна ділянка була виділена пану Андрію.

Тому він на підставі вказаного вище рішення міської ради замовив проєкт землеустрою.
Земельна ділянка була внесена до Державного земельного кадастру, відповідно був присвоєний кадастровий номер та виданий витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Після виготовлення проєкту землеустрою, пан Андрій погодив його в порядку, визначеному статтею 186-1 Земельного кодексу України, та звернувся до відділу у Кіровоградському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області із заявою про реєстрацію земельної ділянки.

Державний кадастровий реєстратор, перевіривши проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки, повернув пану Андрію документацію із землеустрою з проставленою позначкою про проведення перевірки електронного документа та внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

Пан Андрій звернувся до міської ради із заявою про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною площею 0,1 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Рішенням міської ради проєкт був затверджений.

Пан Андрій знову звернувся до державного реєстратора прав на нерухоме майно міської ради та отримав рішення про відмову у державній реєстрації прав з підстав наявних суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно. Адже, відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав, право власності на оспорювану земельну ділянку зареєстровано за іншим суб'єктом права – пані Світланою та паном Сергієм.
У додатку до рішення міської ради був вказаний список громадян, яким затверджується проєкт землеустрою, і там дійсно були зазначені пані Світлана та пан Сергій. При цьому, у вказаному рішенні відсутній і кадастровий номер земельної ділянки, і конфігурація земельної ділянки або будь-які інші ознаки, які б слугували ідентифікатором земельної ділянки, яка б мала перейти у власність пані Свілани та пану Сергію.

У даному випадку, пані Світлана та пан Сергій не займалися оформленням собі земельної ділянки тривалий час, не замовляли проєкт землеустрою, але побачивши новостворену земельну ділянку, просто замовили витяг через інтренет-портал «Публічна кадастрова карта» та вирішили оформити право власності на вказану земельну ділянку, яка передбачалася пану Андрію.
Для вирішення даного питання пан Андрій звернувся за допомогою до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Доручення про надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано адвокату Олені Жеребенко.

Адвокат підготувала позовну заяву про скасування рішення про державну реєстрацію права власності, у якій просила скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень про право власності пані Світлани та пана Сергія та витребувати з чужого незаконного володіння земельну ділянку площею 0,1 га.

Ленінський районний суд міста Кіровограда позовні вимоги задовільнив в повному обсязі. Посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96068337.

Як отримати безоплатну правову допомогу?

Ви можете:
звернутися до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53, оф. 109;
зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру kropyvnytskyi1.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;
поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;
написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;

скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool