У Кропивницькому обговорювали майбутнє Конституції України (ФОТО)

Червень 28, 2024 | Народний репортер | Переглядів: 118 | Коментарі: 0

Щорічно 28 червня українці святкують день Конституції України. Це державне свято, коли ми вшановуємо прийняття Основного Закону країни у 1996 році.

Напередодні у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського відбувся круглий стіл «Конституція України – вчора, сьогодні, завтра».

В обговоренні питань взяли участь кандидатка історичних наук, викладачка Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка Інна Вівсяна, доцент кафедри з правових дисциплін, кандидат юридичних наук, викладач Володимир Супрун та курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ.

У Кропивницькому обговорювали майбутнє Конституції України (ФОТО)

У Кропивницькому обговорювали майбутнє Конституції України (ФОТО)

У Кропивницькому обговорювали майбутнє Конституції України (ФОТО)

Пані Інна розповіла історію створення документу, який сьогодні називають Конституцією Пилипа Орлика, що мав назву «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького». Його склали як угоду між Гетьманом та Військом Запорозьким (народом України), що було характерно для західноєвропейської традиції. В «Договори» входили преамбула та 16 параграфів, в яких були сформульовані основні принципи побудови держави. У преамбулі схематично викладено історію Війська Запорозького та всього українського народу.

Реальної чинності Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині, а її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Втім, в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

У ХХ столітті на терені України були впроваджені чотири конституції в залежності від того, до складу якої держави входила Україна: 1919-му, 1929-му, 1937-му та 1978 роках. Саме остання, радянська, діяла й після проголошення незалежності аж до 1996 року.
Нині чинний Основний Закон України прийняли 28 червня 1996 року на 5-й сесії парламенту 2-го скликання і став першою Конституцією незалежної держави. З прийняттям цього документа було окреслено відносини держави й людини, держави й громадянина, їхні права та взаємні обов’язки. Встановлено межі втручання держави в життя суспільства й окремої особистості.
Ухвалення Конституції розмежувало права та обов’язки різних гілок влади, політичних партій та громадських організацій. Проте її неодноразово намагалися змінити, щоб адаптувати до нових політичних і соціальних умов.

Історики зауважили, що сучасна Конституція – це ядро національної правової системи України. Адже кожна стаття підкріплюється законом, кожен закон, у свою чергу, підкріплюється постановою Кабінету міністрів України.

Майбутнє Конституції України залежить від подальшого розвитку країни. Зміни можуть стосуватися вдосконалення правової системи, підвищення прозорості державних інститутів, а також інтеграції України в міжнародні структури, такі як Європейський Союз.

Учасники круглого столу активно обговорили певні статті, факти порушення Основного Закону, їхні причини та шляхи вдосконалення.

Підготувала Ірина Рєзнік


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool