Спогад про майстра, художника-лялькаря Василя Остапенка

Червень 02, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1633 | Коментарі: 0

Понад 42 роки свого життя віддав служінню ляльковому театральному мистецтву колишній головний художник КЗ «Кіровоградський академічний обласний театр ляльок», заслужений працівник культури України - Василь Макарович Осапенко.

Довгий творчий вік художник присвятив лялькам, лялькарям, театральній сцені і кільком поколінням глядачів, які зростали на чудових казкових постановках.

Українська класична театральна лялька завжди мала яскраві виразні риси, тож саме цю традицію впевнено продовжував у своїй творчості Василь Остапенко. Його оригінальна сценографія до майже 200 вистав вирізнялася особливою теплотою. Кожен персонаж мав неповторні риси, які допомагали глядачеві зрозуміти його характер.

Майже третина вистав зі сценографією Василя Остапенка і досі залишаються у репертуарі театру і користуються популярністю серед сучасних глядачів. "Івасик-Телесик", "Троє поросят", "Лисичка-сестричка", "Веселі ведмежата", "Ніч напередодні Різдва" та інші, завжди викликають захват у малечі і дорослих. "На героїв цих вистав хочеться не просто дивитися, але й бавитися ними," - зізнавався колись Віталій Гольцов, художній керівник і головний режисер Чернігівського театру ляльок.

Вагомі творчі досягнення майстра відзначені численними нагородами різних театральних форумів, грамотами і подяками держадміністрації, обласної ради, Міністерства культури. У 1980 році Василь Остапенко здобув почесне звання "Заслужений працівник культури України", а в грудні 2010 року став лавреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства ім. О. Осмьоркіна, в номінації «Національна традиція».

Крім основної діяльності у театрі, Василь Макарович здійснив художнє оформлення багатьох друкованих видань дитячої літератури.
Експонати з творчого доробку митця зберігаються в Українському національному музеї театрального мистецтва, Центральному музеї ляльки UNIMA, Національному музеї театрального мистецтва у Чехії, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї та Музеї мистецтв.
У Василя Макаровича було ще безліч творчих планів, у тому числі, й співпраця над "Вертепом" у тандемі з Олександром Інюточкіним, колишнім головним режисером нашого театру, а нині завідувачем кафедри майстерності актора та режисури театру анімації Харківського національного університету мистецтв ім. І.Котляревського. Але не судилося…

Десять років тому, спільно з працівниками обласного художнього музею, лялькарі організували та відкрили виставку, присвячену 75-річному Ювілею Василя Остапенка.

Восени 2018 року, на фасаді будівлі театру  ляльок було встановлено меморіальну дошку на честь митця. Віднині, закарбований у камені, він став особливим янголом-охоронцем для кожного працівника та відвідувача театру.

І саме сьогодні, 2 червня, Майстрові виповнилося б 85...

Світла пам'ять нашому талановитому землякові, відомому художнику, творцю, відданому театралу – Василю Макаровичу Остапенку!


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool