Спадок з перешкодами: як довести родинні зв’язки з сестрою

Вересень 07, 2021 | Народний репортер | Переглядів: 1257 | Коментарі: 0

Встановлення спорідненості через суд є досить поширеним явищем. Родинні відносини встановлюються при наявності таких документів: паспорта, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження, свідоцтва про розірвання шлюбу. Але, коли відсутні документи, з тих чи інших підстав, встановлення факту спорідненості здійснюється в судовому порядку.

До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась пані Олександра. Після смерті сестри жінка не змогла прийняти спадщину, оскільки в неї не було документів, які підтверджують родинні відносини.

Правову допомогу пані Олександрі надавала адвокатка Олена Горобець, яка співпрацює з системою БПД. Жінка розповіла, що її рідна сестра залишила їй  у спадщину квартиру. Жінка звернулась до приватного нотаріуса, щоб отримати свідоцтво про право на спадщину, але отримала відмову. З’ясувалось, що у пані Олександри були відсутні документи, за допомогою яких можна підтвердити факт родинних відносин. Жінка звернулась до архіву для отримання копії актового запису про народження її сестри з книги реєстрації актів цивільного стану про народження в Олександрії, але у архіві такі відомості були відсутні.

Адвокатка Олена Горобець підготувала та подала заяву про встановлення факту родинних відносин до Олександрійського міськрайонного суду. Олександрійський міськрайонний суд заяву пані Олександри щодо встановлення факту родинних відносин задовільнив.

Коментує адвокатка Олена Горобець:

Які докази підтверджують факт родинних відносин між особами:

– автобіографії, листи особистого та ділового характеру, особові справи, анкети та акти, рішення судів, господарські та домові книги тощо;

– листи уповноважених органів реєстрації актів цивільного стану, які свідчать про неможливість поновлення втрачених документів, внесення змін, виправлень та доповнень до них;

– покази свідків, які можуть підтвердити взаємовідносини та спорідненість померлого із заявником.

Хто може бути заявником у справі:

– особи, що мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, які підтверджують спорідненість;

– спадкоємці померлої особи, що мають право на спадщину та особи, для яких у зв’язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні правові наслідки;

– інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення правових наслідків для них.

Ознайомитися з повним текстом рішенням можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96218933.


Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522)32-07-97, 0991048038.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool