Щоб довести у суді факт смерті чоловіка на окупованій території дружина мусила шукати свідків

Серпень 19, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1716 | Коментарі: 0

До Петрівського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Ольга, яка вирішила оскаржити рішення відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області про відмову у реєстрації смерті свого чоловіка на окупованій території.

Пані Ольга повідомила, що вона звернулась до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для отримання свідоцтва про смерть свого чоловіка. Їй було відмовлено, оскільки вона не пред’явила жодного документу для підтвердження факту смерті чоловіка, як це передбачено Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та «Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні».

З метою захисту своїх прав громадянка звернулась до системи безоплатної правової допомоги. Місцевий центр призначив клієнтці адвоката - завідувача сектору Петрівського бюро правової допомоги Юрія Турбаєвського.

До Петрівського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Ольга, яка вирішила оскаржити рішення відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області про відмову у реєстрації смерті свого чоловіка на окупованій території.


Працівник центру ознайомився з матеріалами справи та з’ясував, що заявниця проживала з чоловіком в місті Маріуполь Донецької області, де ведуться активні бойові дії та який з 24 лютого 2022 року перебував в окупації. Чоловік пані Ольги загинув внаслідок артилерійського обстрілу житлового кварталу одного з районів Маріуполя. В момент перебування чоловіка пані Ольги в магазині, розпочався обстріл, внаслідок якого в будівлі магазину виникла пожежа та завал конструкції самої будівлі. Після цієї події вона свого чоловіка більше не бачила. Зі слів інших громадян, які першими опинилися біля магазину, здійснити розбирання завалів конструкцій будівлі на той час було неможливо, а всі, хто перебували у магазині в момент обстрілу, загинули. У зв’язку з цим вона залишила місто Маріуполь.

Петрівський районний суд вислухав покази свідків, яких залучила пані Ольга та задовольнив вимогу про встановлення факту смерті її чоловіка на тимчасово окупованій території України.
Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень:
https://reyestr.court.gov.ua/Review/104270143

«Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Заяви про встановлення фактів смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов’язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин», - коментує завідувач сектору Петрівське бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Турбаєвський.

Олександрійський місцевий центр з надання БВПД


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool