Новорічні товари: як вибрати якісні та безпечні

Грудень 12, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 930 | Коментарі: 0

Час напередодні Нового року сповнений приємними клопотами. Це купівля подарунків, вибір ялинок та святкових прикрас, пошук новорічних костюмів для малечі. При виборі того чи іншого товару багато хто орієнтується виключно на його зовнішню привабливість, нехтуючи найголовнішим – безпечністю.

Купуючи новорічний костюм, насамперед варто звернути увагу на матеріал, з якого він виготовлений.

Костюм слід вивернути і ретельно оглянути шви: якщо вони криві, із нитками, що стирчать, то костюм, імовірніше, низької якості, а сировина може бути легкозаймистою тощо.
Новорічні маски також мають бути пожежобезпечними. Отвори для очей, носа, рота повинні бути симетричними, щоб дитина, надягнувши маску, могла добре бачити й дихати. Не останню роль відіграє запах та колір маски. Якщо запах здався вам неприємним, а колір неприродно яскравим, такий товар не слід купувати.

Обираючи штучну ялинку, дізнайтеся, з якого матеріалу вона виготовлена. Також слід перевірити міцність гілок та голочок. Якщо ялинка має неприємний запах, не слід сподіватися на те, що згодом він «вивітриться», оскільки це ознака токсичних речовин у матеріалі, з якого ялинка виготовлена. У будь-якому разі не варто ставити штучну ялинку в кімнаті, де спить дитина.

Деякі батьки, аби вберегти дітей від травмування скляними ялинковими прикрасами, віддають перевагу пластиковим. Але справа у тому, що більшість ялинкових прикрас здебільшого виготовлені з низькосортного пластику. В таких прикрасах може бути значно перевищено припустиму норму вмісту шкідливих речовин, зокрема фенолу, свинцю, формальдегіду.

Хімічний склад ялинкової прикраси неможливо визначити «на око», проте існує декілька ознак, які свідчать про понаднормовий вміст шкідливих речовин. Насамперед - це неприємний запах та неякісне покриття фарбою або лаком.
У гірлянди має бути якісна вилка і адаптер. Вилка з тоненькими штирями через поганий контакт із розеткою може перегрітися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації) зменшує напругу. Адже світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт, а в розетці маємо 220 вольт. Обираючи гірлянду, помацайте адаптер руками. Якщо коробочка згинається під пальцями - такому пластику довіряти не варто. Перевіряйте контакти - місця з’єднань мають бути добре ізольованими і міцно закріпленими.

Уважно роздивляйтесь упаковку і читайте інструкцію. На товарі, вартому довіри, ви знайдете літери СЄ - це європейський сертифікат якості. Він свідчить, що гірлянду перевірили в сертифікованій лабораторії та дійшли висновку, що вона безпечна.

Декілька рекомендацій щодо вибору новорічних атрибутів:

- Купуйте новорічні атрибути не на ринках, а у спеціалізованих магазинах.
- Прагніть, насамперед, якості, і лише потім економії, аби бути впевненим у безпечності товару для здоров’я вашої родини.
-У разі, якщо ялинкова прикраса виготовлена не з цілком безпечних матеріалів (папір, фетр, фліс тощо), використовуйте її лише за призначенням, не дозволяйте дитині з нею гратися.

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool