На шляху до одужання: як побороти туберкульоз

Травень 24, 2024 | Народний репортер | Переглядів: 711 | Коментарі: 0

Туберкульоз - це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше уражає легені. Чим раніше людина дізнається про недугу, розпочинає лікування, тим більше шансів на швидше одужання.

Із Оксаною (ім’я змінено) працівники БО «100 відсотків життя. Кропивницький» познайомилися у медичному закладі на Лісовій поляні. Коли до палати ввійшла соціальна працівниця Тетяна Грибок, вона одразу звернула на неї увагу. Та сиділа в кутку палати, дивилася у вікно, ні з ким не розмовляла. Тоді, певно, її увагу привернула розмова соціальної працівниці із сусідкою по палаті.

«Я би теж не відмовилася від підтримки. У мене нікого немає. Узагалі нікого, хто б мене підтримав чи доглядав поки я хворію», - звернулася вона тихо до соціальної працівниці.

Так вони познайомилися. Тетяна Грибок запропонувала жінці моральну підтримку, розповіла про соціальний супровід хворих на туберкульоз, як у благодійній організації допомагають хворим подолати недугу. Для Оксани її слова стали надією і вона розповіла свою історію.

Жінка зізналася, що після розлучення із чоловіком почала вести асоціальний спосіб життя. Часто випивала, змінювала статевих партнерів, з якими були незахищені стосунки. Не працювала, а жила на кошти родича, який згодом помер. Тоді вона залишилася направду сама. І її здоров’я почала давати збій.

«Спочатку мені важко було ходити в будинку. Сильна втома, важкість, утруднене дихання, періодичний кашель. Якогось дня я не могла підвестися з ліжка. Тоді викликала швидку медичну допомогу. Мене забрали в лікарню, де я пройшла різні обстеження. Так я дізналася, що в мене туберкульоз та ВІЛ-інфекція. У мене не було шоку, коли я почула про хвороби, адже більше п’яти років я ввела неправильний спосіб життя. Я потребувала догляду і лікування. Мене направили у спеціалізовану лікарню, де лікують хворих на туберкульоз. Також мені безплатно видали ліки – АРВ-терапію, яку я тепер приймаю щоденно, щоб моя імунна система зміцніла і не давала збоїв, не з’являлися ось такі різні супутні хвороби», - розповідає про своє життя Оксана.

Відтоді у благодійній організації жінку взяли під супровід проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що підтримано Глобальним фондом. Оксана отримує моральну підтримку, а також матеріальну – мотиваційні сертифікати на продукти харчування за прихильність до лікування.

«Зараз минуло два місці, як жінка пролікувалася в лікарні. Наразі вона вдома продовжує амбулаторно лікуватися. Її стан здоров’я значно покращився. Вона вже самостійно вправляється на городі та з іншими домашніми справами. Лікування не пропускає», - ділиться Тетяна Грибок.

Оксана дякує за підтримку благодійній організації, яку продовжує отримувати. Їй залишилося ще пройти чотири місяці лікування, щоб побороти недугу.

«Я більше не хочу жити минулим життям. Мені здається, що я була на межі. Зараз думаю лише про хороше – одужаю і знайду роботу. Дякую, що підтримуєте мене у цей важкий для мене час», - каже Оксана.

Соціальна працівниця Тетяна Грибок наголошує, що кожній людині необхідно щороку проходити обстеження, піклуючись про своє здоров’я. У разі виявлення туберкульозу – приймати ліки, призначені медиками. Туберкульоз виліковний – якщо лікуватися.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool