На Кіровоградщині суд зобов’язав домашнього кривдника звільнити житлове приміщення матері

Листопад 24, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 950 | Коментарі: 0

У 2018 році пані Галина зателефонувала своєму сину та повідомила, що хоче віддати у користування присадибну ділянку своїй сусідці, оскільки їй 70 років та за станом здоров’я вона не може її обробляти.

У ході телефонної бесіди син запитав пані Галину чи не буде вона заперечувати, якщо він разом з цивільною дружиною проживатимуть у неї. Пані Галина дозволила своєму 40 річному сину проживати у її будинку разом з цивільною дружиною. Через місяць спільного проживання пані Галина вже пошкодувала про своє рішення.

Син почав постійно влаштовував конфлікти з матір’ю, дійшло навіть до фізичного та психологічного насильства. Він систематично словесно її ображав, висловлювався на її адресу нецензурною лайкою, вимагав від неї гроші, які начебто втратив через

непризначення субсидії у сумі 18 тисяч гривень, син погрожував матері, душив її. Одного разу син пані Галини навіть приставляв пальці до її очей, погрожуючи їх виколоти, і говорив, що «вбиватиме морально». За вчинення домашнього насильства суд притягнув сина пані Галини до адміністративної відповідальності, а саме наклав на нього штраф. Здавалося б, син повен був би змінити свою поведінку, але стало ще гірше. З метою уникнення сварок, пані Галина запропонувала своєму синові переїхати до іншого будинку, який знаходиться у її володінні в сільській місцевості, який отримала у спадщину, але він відмовився. Подальше спільне проживання було неможливим. Жінка була змушена тимчасово залишити свій будинок і проживати у знайомих. Пізніше сусіди пані Галини допомогли їй знайти та орендувати помешкання в м. Олександрії.

За правовою допомогою пані Галина звернулась з заявою про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов’язання звільнити житлове приміщення до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Представляла інтереси клієнтки адвокат – Тетяна Ковальова.
Тетяна Ковальова підготувала та подала до суду позовну заяву про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов’язання звільнити житлове приміщення.

Касаційний цивільний суд зобов’язав кривдника звільнити житлове приміщення.

Після винесення рішення судом на користь пані Галини її син змушений був виїхати з її домоволодіння. Пані Галина більше до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги не зверталась.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитись за посиланням

«Особи, які вчинили домашнє насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність. Адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кримінальна відповідальність за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного домашнього насильства передбачена статтею 126-1 Кримінального кодексу України. Поряд із притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності до особи, яка вчинила домашнє насильство, можливе застосування заходів цивільно-правової відповідальності, які полягають в необхідності відшкодування потерпілому завданої моральної та матеріальної шкоди», – коментує Тетяна Ковальова.

У разі вчинення домашнього насильства ви можете:
звернутись за такими номерами:
до поліції на короткий номер 102 та повідомити про факт насильства;
зателефонувати на Урядовий контактний центр 15-47, де цілодобово надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства;
зателефонувати до контактного центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером 0 800-213-103 або звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги за місцем вашого проживання;
зателефонувати до національної «гарячої лінії» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації  0-800-500-335 або 116-123 (короткий номер з мобільного).

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool