Мишоподібні гризуни: малий шкідник - великі проблеми

Листопад 20, 2020 | Народний репортер | Переглядів: 780 | Коментарі: 0

Мишоподібні гризуни – загальна назва дрібних шкідливих гризунів. Серед них найбільш поширеним та шкідливим гризуном у посівах сільськогосподарських культур є полівка звичайна. Зустрічаються також миші: хатня, польова, лісова та курганчикова.

Щороку в осінньо-зимовий період ці шкідливі гризуни створюють реальну загрозу посівам зернових культур, ріпаку, багаторічних трав. Харчуючись сходами озимих, гризуни утворюють у посівах прогалини. Оселяючись в складських та житлових приміщеннях, вони пошкоджують продукти, тару та самі приміщення. До того ж, миші є носіями збудників різних інфекційних та інвазійних хвороб людей та тварин.

Погодно-кліматичні умови, які склались впродовж осені 2020 року, та достатня кормова база стимулюють активне розмноження гризунів. За сприятливих умов щільність мишоподібних гризунів буде ще збільшуватись. Тому сільгоспвиробникам необхідно своєчасно обстежувати площі озимих культур, багаторічних трав та при виявленні 3-5 і більше жилих колоній на одному гектарі, потрібно проводити захисні заходи по знищенню гризунів.

Для захисту сільськогосподарських культур від гризунів застосовують біологічні та хімічні родентициди, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Хімічні препарати слід застосовувати обережно з обов’язковим дотриманням техніки безпеки. Альтернативою хімічному методу є безпечний для людей і довкілля біологічний метод, зокрема використання бактоциду.

Бактоцид - це мікробіологічний родентицид, основу препарату складає зерно, оброблене в лабораторних умовах бактеріями мишачого тифу, які спричиняють епізоотію серед мишоподібних гризунів. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною, миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин, що підвищує ефективність застосування препарату. Норма витрат для сільськогосподарських угідь становить 3-5 г на нору, або 1,5-2,5 кг/га в залежності від чисельності популяції мишоподібних гризунів. В складських та житлових приміщеннях – 100-200 гр на 100 кв.м.

Пам’ятайте, що систематичні обстеження та вчасні захисні заходи дають можливість стримати розповсюдження мишоподібних гризунів та вберегти Ваш врожай.

Для отримання детальнішої інформації та консультацій звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінети 303–304 або за телефоном (0522) 32 12 21, чи до найближчого державного фітосанітарного інспектора.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool