Ми контролюємо прийом препаратів хворими на туберкульоз

Травень 04, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 1419 | Коментарі: 0

Туберкульоз не став на паузу, епідемію ніхто не скасував. Досі існують ризики, що хворий «відмовиться від лікування», «забуде випити пігулку», «вирішить, що туберкульоз не виліковний». 

Таких «причин» ще чимало називають пацієнти. Благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» у супроводі хворих на туберкульоз практикує відео-ДОТ супровід, який на сьогодні доводить свою ефективність. Про це ми спілкуємося із Валентиною Алєксєєнко, лікарем-фтизіатром Кіровоградського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Кіровоградської обласної ради.

- Відео-ДОТ супровід на Кіровоградщині втілюється з 2018 року. Ви одна з лікарів, яка плідно співпрацює в цьому напрямку з благодійною організацією…

- У 2021 році я вирішила спробувати таку форму супроводу пацієнтів для кращого забезпечення медичних послуг і контролю прийому протитуберкульозних препаратів. Адже в людей були високі ризики відриву від лікування. Раніше було чимало випадків відриву від лікування, були проблеми в ефективності лікування саме через відсутність контролю за прийомом препаратів пацієнтом. Відео-ДОТ – це контрольоване лікування хворих на туберкульоз. Тобто ми контролюємо прийом препаратів пацієнтом по відеозв’язку через телефон. У мене під супроводом пацієнти з Кропивницького району. До цього - у мене були пацієнти з міста, які самостійно приходили до кабінету медичного закладу. З районів люди не можуть щодня приїздити за протитуберкульозними ліками. Тому надання ліків на певний період і відео-ДОТ, тобто контроль їх прийому за допомогою відео у телефоні, дуже зручна послуга. Втілюється в рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

- Які наразі результати такого супроводу?

- За минулий рік у нас є багато хороших результатів. Пацієнти, які перебували у нас під соціальним супроводом, завершили повний курс лікування. Усі вилікували туберкульоз, а це дуже важливий результат для суспільства, адже хворий на туберкульоз перестав заражати здорових людей. Тож припинилося поширення туберкульозу, припинилися витрати держави на такого хворого. Це хороший ефект і медичний, і соціально-економічний. Також важливу роль у відео-ДОТ відіграє психологічний аспект. Адже хворі на туберкульоз страждають від того, що не мають підтримки, оскільки вони або ж не розповідають близьким про хворобу, або ж це люди з уразливих груп. Під час супроводу вони щодня спілкуються із соціальним працівником. Вони знають, що їх бачать і чують, а якщо є якісь помилки при прийомі препаратів, ми робимо корекцію і пояснюємо, як правильно. Такий спосіб зближує пацієнта із соціальним працівником, створює емоційні зв’язки і сприяє покращенню ситуації у лікуванні туберкульозу. Хворий розуміє, що не сам, що є хтось, хто тримає за руку. Торік під моїм соціальним супроводом перебувало близько десяти людей, які одужали.

- У воєнний період хворі на туберкульоз відчувають, що не самі…

- Допомога БО «100% життя. Кропивницький» – це такий цемент, який укріплює зв’язки соціальні, медичні, життєві, допомагає хворим на туберкульоз адаптуватися і заспокоїтися, щоб продовжувати лікування. Людина розуміє, що вона не витрачає гроші на лікування чи додаткове харчування, адже отримує сертифікати на продуктові набори. До слова, нещодавно одній моїй клієнтці ці сертифікати дуже стали в нагоді. Вона мама чотирьох дітей. У неї самої стався рецидив. Ми обстежували дітей. У двох доньок виявили туберкульоз, вони у нас лікуються. Ось ми їм видали сертифікати на загальну суму понад тисяча гривень. Ця соціальна допомога у їх лікуванні дуже важлива. Особливо зараз у воєнний період.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool