Люди з ВІЛ живуть довго і щасливо

Грудень 11, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 1198 | Коментарі: 0

Назар не знав про ВІЛ-статус, допоки онкозахворювання не поклало його на лікарняне ліжко у Кіровоградський обласний онкодиспансер.

Тут він приймав необхідну терапію, у надії чекав допоки його результати підуть на покращення. Коли йому запропонували пройти тестування на ВІЛ – уже не вагався, адже було одне бажання врятуватися від хвороби і повернутися додому.

- Кіровоградський обласний онкодиспансер – партнер проєкту ACCESS Pro: «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи та кращий зв'язок з послугами, в рамках програми PEPFAR (2018 – 2023)». Завдяки проєкту медичний заклад отримав безкоштовно експрес-тести для діагностики ВІЛ, якими проводиться тестування осіб, що знаходяться в групі ризику. Назар потрапляв у цю категорію. У нього виявили ВІЛ-позитивний статус, після чого перенаправили до мене, - розповідає соціальний працівник проєкту Анна Шевченко.

- Перше, що я запитав у соціального працівника під час консультації «У мене, що СНІД?». Вона відповіла: «Ні, до СНІДу ще далеко. Якщо приймати ліки СНІДу не буде». У мене не було сумнівів, де я міг інфікуватися. Десять років тому я жив із жінкою, яка за кордоном працювала працівницею комерційного сексу. Від неї, ймовірно, я й інфікувався, - ділиться Назар.

Та найбільше він не знав, як сказати про ВІЛ-статус нинішній дружині. Вона заради його одужання від онкозахворювання поїхала на заробітки.

- Назару було важко прийняти ВІЛ-статус і розпочати АРВ-лікування. Знадобилося кілька днів, щоб підібрати потрібні слова, щоб пояснити, що люди з ВІЛ живуть довго і щасливо. Головне – приймати ліки, до того ж, лікування безкоштовне. І Назар мене почув. Він хотів про свій статус сказати дружині, чекав її приїзду. Я допомогла йому підібрати важливі слова, - додає соціальний працівник.

Через місяць повернулася дружина Назара із заробітків. Вона мужньо вислухала історію про минуле чоловіка. Погодилася пройти тестування. Результат – позитивний.

- Жінка спокійно сприйняла ситуацію. Без істерики і плачу. Вона тоді сказала: «Ти зараз головне не падай духом. Нам треба подолати твоє онкозахворювання. Будемо разом приймати АРВ-терапію. Я знаю, що люди з ВІЛ живуть довго і щасливо», - каже Назар, дякуючи команді проєкту ACCESS Pro, яка у важкий момент підтримала його.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool