Кропивничанка вдруге бореться з туберкульозом

Квітень 04, 2023 | Народний репортер | Переглядів: 800 | Коментарі: 0

БО «100 відсотків життя. Кропивницький» завжди приходить на допомогу людям, які потрапили в біду, які зіткнулися із тяжкими захворюваннями і не знають, як жити далі.

66-ти річна Катерина під психо-соціальний супровід проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг» (втілюється за підтримки Глобального фонду) потрапила торік восени. Жінка проживає у Кропивницькому. Її співмешканець помер від туберкульозу.

«Катерині в лікарні пояснили, що в неї є можливість звернутися за допомогою у благодійну організацію. Жінка прийшла до нас. Я пояснив їй, що ми тривалий час підтримуємо хворих на туберкульоз у лікуванні недуги. І вона попросила її також взяти під нашу опіку. З осені вона отримує від нас моральну підтримку, матеріальну у вигляді сертифікатів на продукти харчування, консультаційну», - розповідає соціальний працівник Сергій Чабанюк.

Катерину перевірили на туберкульоз, як контактну особу. Жінка навіть не здогадувалася, що вона хвора. Як почула про хворобу, лікування розпочала одразу. Після смерті чоловіка, вона не знала куди йти, адже в неї не було власної оселі. Тож брат чоловіка дозволив їй проживати у флігелі, що був у нього. Умови там були не кращі, серед яких і відсутність світла, доводилося грітися від тепла газової плитки. Проте це краще, ніж жити на вулиці.

 «Коли я почав консультувати Катерину, у неї не було навіть документів. Наша благодійна організація не могла залишити жінку без допомоги. Юристи почали допомагати з відновленням документів. Завдяки допомозі юриста Арсена Арутюняна жінка отримала паспорт. Юристка Тетяна Ковальова допомагає вирішити питання з оформленням пенсії, оскільки Катерина не прописана», - розповідає Сергій.

Проте в один момент у жінки проявилося складне неврологічне захворювання. Вона навіть не могла встати з ліжка. Грошей на ліки і продукти харчування у неї не було. Деякий час вона підробляла в одній крамниці прибиральницею і мала деякі кошти, проте їх було дуже мало.

«Я намагався їй всіляко допомогти. Звернувся до колеги Саші Камінського, який зібрав пакет продуктів, гігієнічні засоби. Я з дому взяв моркву, цибулю, вермішель, що було. Я хотів допомогти, щоб вона протрималася. Лікарка їй призначила також ліки по неврології, щоб знеболити, щоб вона по троху почала ходити. Їй допомогли знайомі з крамниці ліками. І поступово жінка почала одужувати, продовжила лікування, ходила на роботу», - каже Сергій.

Проте туберкульоз став ще тим викликом для Катерини. Пройшло три місяці лікування і вона пройшла МРТ-обстеження та інші. На жаль, результати були невтішні. Перше лікування туберкульозу – було невдале. Наразі жінці призначили нову схему лікування чутливого туберкульозу. І вона почала все заново…

«Для нас важлива емпатія, доброта, чуйність і сміливість рятувати життя. Катерина - сильна і наполеглива. Вона уже пройшла чимало. Продовжує лікування туберкульозу. І я дуже сподіваюся, що вона почує довгоочікувані слова, що хворобу перемогла», - додає соціальний працівник Сергій, який допомагає Катерині.

Вікторія Семененко
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool