Чи правомірно відмовляти споживачеві у розрахунку гривневою купюрою 2003-2007 років?

Листопад 23, 2020 | Народний репортер | Переглядів: 1033 | Коментарі: 0

Банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монети номіналом 1 гривня старого зразка перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правління Національного банку України про їх вилучення.

До Держпродспоживслужби Кіровоградщини надійшла скарга від жительки Петрівського району щодо відмови працівниці магазину прийняти купюру номіналом одна гривня 2006 року випуску. Фахівці управління захисту прав споживачів, відреагувавши на скаргу, провели позапланову перевірку суб’єкта господарювання. Під час перевірки було встановлено, що при здійсненні розрахунку за придбаний товар продавчиня дійсно відмовила покупцеві у прийнятті купюри. Зі слів працівниці магазину, вказане порушення вона допустила в зв’язку з неналежним знанням вимог законодавства.

Згідно з вимогами п. 1 постанови Правління Національного банку України від 06.08.2020 № 115 «Про поступове вилучення з готівкового обігу банкнот номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років та обіг монет номіналом 1 гривня, виготовлених до 2018 року», з 01 жовтня 2020 року розпочато вилучення з готівкового обігу банкнот номіналами 1 і 2 гривні зразків вищевказаних років та обіг монет (включаючи пам’ятні монети звичайної якості) номіналом 1 гривня, виготовлених до 2018 року (монета старого зразка). Водночас банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монети номіналом 1 гривня старого зразка перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правління Національного банку України про їх вилучення.

Таке рішення наразі не прийнято, тож купюри номіналом 1 гривня зразків 2003-2007 років з обігу не вилучені і можуть бути використані громадянами для розрахунків.

Отже, за результатами перевірки фахівці Держпродспоживслужби області встановили порушення п. 23 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів. Згідно з вимогами ч. 1 ст. 155 Кодексу України про адміністративне правопорушення продавчиню притягнуто до адміністративної відповідальності.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що пунктом 23 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 визначено, що касир та інший працівник, які мають право одержувати від споживача гроші за проданий товар, зобов’язаний приймати без обмежень банкноти і монети Національного банку (у тому числі пам’ятні, ювілейні монети, зношені банкноти та монети), які є засобами платежу, за номінальною вартістю, а також забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool