Душпастерська робота в установах виконання покарань Кіровоградської області

Грудень 02, 2008 | Стрічка | Переглядів: 8237 | Коментарі: 0

Душпастерська робота в установах виконання покарань Кіровоградської області.

На сьогодні в кожній установі виконання покарань Кіровоградської області здійснюється, за проханням самих засуджених, виконання вимог нормативних документів та законодавчих актів, які передбачають свободу сповідувати будь-яку релігію або виражати переконання, пов'язані із ставленням до релігії. В установах виконання покарань області представники 7 релігійних конфесій, організацій та церков, офіційно зареєстрованих в Кіровоградській області проводять духовно-просвітницьку роботу. Відповідно спільних Угод щодо співпраці, в установах області душпастирську роботу із засудженими та особами, узятими під варту проводять 37 представників різних релігійних організацій, які закріплені за кожною установою області. Загальна чисельність віруючих засуджених, які постійно приймають участь у душпастирській роботі становить 350 чоловік, хоча чисельність віруючих, значно більша. В установах кримінально-виконавчої служби діє 8 культових релігійних споруд, з яких: 1 церква, і храм, 1 молитовний дім, 2 каплиці та 3 молитовні кімнати. Засуджені, які відбувають покарання в Устинівській виправній колонії управління Державного департаменту України з питань виконання покарань (№37) також мають можливість відвідувати храм Благовіщення села Інгульське, Устинівського району, в місті розташування установи.

фото Игоря ФИЛИПЕНКО.В кожній установі Кіровоградської області духовно-просвітницька робота проводиться згідно виконання Угоди про співробітництво Української Православної Церкви та Державного департаменту України з питань виконання покарань та Угоди про співробітництво управління ДДВП України в області з Кіровоградською єпархією Української Православної Церкви. Представники релігійних організацій, які працюють в установах кримінально-виконавчої служби, приймають активну участь в організації духовно-просвітницької роботи із засудженими та особами, узятими під варту у процесі їх соціальної реінтеграції та залучаються до проведення роботи з проблемними категоріями засуджених та особами, узятими під варту. Двічі на тиждень та у вихідні (святкові) дні установи кримінально-виконавчої системи відвідують: -представники релігійної конфесії Української Православної Церкви (в особі Протоієрея Свято-Преображенського собору м. Кіровограда, старшого священика у місцях позбавлення волі від Кіровоградської єпархії - Назаренко Євгена Миколайовича, він же член Громадської ради управління), Протоієрея Жабковського Євгена Григоровича, настоятеля храму Святого Максима Сповідника, с. Суботці, Знам'янського благочиння Кіровоградської єпархії Української православної Церкви, настоятель каплиці Успіня Пресвятої Богородиці в Кіровоградській виправній колонії (№6). -представники Християнської Церкви Повного Євангелія „Слово Пробуждения" (Пастор Якутін Валерій Іванович), -представники Всеукраїнського Євангельського союзу об'єднань Християн Баптистів (Пастор Золотарьов Олексій Єгорович), представник Всеукраїнської Громадської Організації Об'єднання Християн Військовослужбовців України (ОХВУ), військовий капелан Філіппов В'ячеслав Геннадійович,

Всі релігійні конфесії зареєстровані у встановленому законом порядку в управлінні у справах національностей, міграції та релігій обласної державної адміністрації. За останні роки слід відмітити позитивні зрушення співпраці із священнослужителями всіх без винятку релігійних конфесій, які працюють в установах області для проведення богослужінь та виконання релігійних обрядів. Засуджені, які є прихожанами релігійних конфесій, не порушують режим відбування покарань, вони не скоюють нових злочинів по звільненню з місць позбавлення волі або після умовно - дострокового звільнення чи амністії. А хіба це не найголовніше? Форми духовної роботи священнослужителів досить різноманітні: бесіди, обговорення релігійної літератури, молитовне пісне співання, перегляд відеокасет та прослуховування аудіо касет духовного змісту, водохрещення засуджених, тощо. До проведення богослужінь в установах нерідко залучаються викладачі недільної православної Єлисаветградської школи. Завдяки їх зусиллям, в установах створені православні бібліотеки. Сьогодні досить нелегко знаходити шляхи до свідомості засуджених, зокрема тих, хто відбуває покарання в установах виконання покарань середнього рівня безпеки, оскільки вони вже раніше відбували покарання. Найефективнішими напрямками роботи є справи соціального спрямування. Зокрема, спільно із Кіровоградською Єпархією Української Православної Церкви, в рамках акції милосердя „Різдвяний ангел" проводиться доброчинний захід „Пенітенціарна система - дітям сиротам", який має велике виховне значення. У виправних колоніях області засуджені виготовляють своїми руками дитячі іграшки та передають їх на Різдвяні свята вихованцям Кіровоградського дитячого будинку „Барвінок". До речі, цей захід вже декілька років поспіль, починаючи з січня 1997 року, став традиційним і проводиться щорічно. В ньому беруть участь близько 60 засуджених, з яких 90 відсотків - це віруючі. Священнослужителі як Української Православної Церкви, так і інших релігійних конфесій, охоче виступають не тільки перед засудженими а й перед персоналом виправних колоній області розповідаючи про історію релігії, навчають співробітників як вести себе в Церкві, що робити в релігійні свята, яким мають бути православні хрещені батько й мати тощо. Такі заходи є корисними, адже більшість співробітників з деяких причин помилково трактують кожну релігію. Під час спільної роботи священнослужителями, по можливості надається матеріальна допомога як духовною літературою, виховною роботою, так і наданням продуктів харчування, речового майна та медикаментів.

Зрозуміло, що досягти швидких результатів у духовно - просвітницькій роботі нелегко. Адже в суспільстві відкрито проголошується культ насилля та жорстокості, а негаразди сьогоднішнього життя на волі підштовхують людей до скоєння злочинів. Незважаючи на це, разом із священнослужителями Української Православної Церкви та інших релігійних конфесій, з впевненістю можна сподіватись на подальшу співпрацю в області проведення духовної роботи в установах виконання покарань щодо духовного збагачення спецконтингенту та його виправлення. У 2004 році на території житлової зони Кіровоградської виправної колонії (№6) за участю Голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископа Львівського і Галицького Августина, Єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона, священнослужителів Кіровоградського єпархіального управління протоієрея УПЦ Євгенія Жабковського, настоятеля храму преподобного Максима Сповідника, с. Суботці, було освячено місце під будівлю Української Православної Церкви на місці каплички в Кіровоградській ВК (№ б). На при кінці 2007 року спільними зусиллями керівництва установи та представників Української Православної Церкви відбулося завершення будівництва Української Православної Церкви. У 2007 році, Церкву введено в дію. Прийнято рішення освячення Церкви на ім'я Святого Мученика Романа. 02.12.2008 року в Кіровоградські виправній колонії управління ДДВП України в Кіровоградській області (№6) планується проведення освячення Української Православної Церкви збудованої на території установи виконання покарань.

Заступник начальника управління ДДВП України в Кіровоградській області із соціальне - виховної, психологічної роботи та діяльності КВІ В.М. Голобородько


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool